Monday, July 17, 2017

GULAI IKAN PARI


BAHAN BAHAN
Ikan pari
Santan - 1 biji kelapa
2 peket kecil rempah kari ikan
1 cmca besar serbuk cili
sedikit air asam jawa
Timun

BAHAN DIKISAR
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

BAHAN TUMIS
4 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari


PROSES PENYEDIAAN
Ikan pari diperap dengan sedikit garam dan jus limau nipis - kemudian cuci bersih

Tumis bahan tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit
minyak.

Masukkan air asam jawa biar hingga mendidih, masukkan ikan. Masukkan timun. Biar 
seketika

Masukkan santan, garam dan serbuk perasa. Masak sekejap sebelum tutup api.

Sedia untuk dimakan panas panas bersama nasi.

No comments:

Post a Comment