BAHAN BAHAN
Ikan pari
Santan - 1 biji kelapa
2 peket kecil rempah kari
ikan
1 cmca besar serbuk cili
sedikit air asam jawa
Timun
BAHAN DIKISAR
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
BAHAN TUMIS
4 biji bawang merah -
dimayang
3 ulas bawang putih -
dimayang
1 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari
PROSES PENYEDIAAN
Ikan pari diperap dengan
sedikit garam dan jus limau nipis - kemudian cuci bersih
Tumis bahan tumis hingga
naik bau. Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit
minyak.
Masukkan air asam jawa
biar hingga mendidih, masukkan ikan. Masukkan timun. Biar
seketika
Masukkan santan, garam
dan serbuk perasa. Masak sekejap sebelum tutup api.
Sedia untuk dimakan panas
panas bersama nasi.
No comments:
Post a Comment