Wednesday, July 19, 2017

AMBUYAT MAKANAN TRADISI SABAH DAN SARAWAK MALAYSIA

Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal dari bahagian batang dalam pokok sagu. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan Wilayah Persekutuan Labuan  dan negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak dan Sabah di mana makanan ini kadangkala dikenali sebagai linut. Ambuyat juga antara makanan kegemaran di Negara Brunei Darul Salam.
Makanan suku kaum Brunei, Bisaya dan Kadayan. Ambuyat menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan hari keramaian bagi penduduk yang berbangsa Bisaya
Rupa dan bentuk makanan ini pada asalnya seperti tepung tapi apabila ia dimasak,ia akan kelihatan berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam

Ambuyat dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos. Boleh juga guna sudu garpu biasa. Penggunaan chandas ini bagi membolehkan ambuyat yang kental boleh dipusing dan terbelit pada kayu tersebut.

Ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi. Ambuyat biasanya dimakan bersama lauk ikan bakar, ikan rebus, ulam-ulaman dan lauk lauk lain yang berkuah. Paling sesuai makan dengan sambal belacan.


Cara mendapatkan Tepung Sagu:

Pokok sagu akan ditebang dan dibawa ke pondok pemprosesan sagu dan kebiasaannya  kaum lelaki bertanggungjawab untuk mengupas kulit batang sagu tersebut. Setelah batang sagu siap dikupas, proses pembelahan dilakukan bagi mengeluarkan isi sagu yang terdapat di bahagian tengah batang sagu.

Kemudian, isi sagu yang berwarna putih dipotong kecil dan halus. Sagu yang siap dipotong akan ditapis dan direndam untuk tempoh tiga hari di dalam baldi yang berisi  air. Selepas tempoh satu atau dua hari, isi sagu yang direndam akan menjadi sebatian.  Sebatian ini adalah yang dinamakan sagu dan akan dimasak menjadi ambuyat.                



No comments:

Post a Comment