Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan
lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan
santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera,
Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan
Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi
masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh
di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut
menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh
daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing
yang tidak tahan pedas.
RESEPI
GULAI KAMBING
BAHAN-BAHAN:
500 gram Daging Kambing, 500 gram Iga
Kambing, potong
2 liter Air
3 lembar Daun Limau Purut
1 tangkai Serai
1 lembar daun Kunyit, ikat
2 lembar Daun Salam
2 liter Santan (1 butir Kelapa), 1
liter pekat, 1 liter cair
2 butir asam keping
4 sudu makan besar Minyak untuk menumis
5 sudu besar makan Kecap Pedas Bango,
untuk penyajian
Bawang Merah Goreng secukupnya untuk
penyajian
BUMBU YANG DIHALUSKAN:
2 cm Halia
4 ulas Bawang Putih
1/2 sudu cili
2 sudu Garam
8 ulas Bawang Merah
12 buah Lada/ Cili Besar Merah
4 cm Kunyit
5 butir
1/2 sudu teh Ketumbar
2 butir Cengkih, sangrai
3 butir pekak, sangrai
3 butir buah keras, kacang sangrai
2 cm Kayu Manis, kacang sangrai
2 sendok teh Gula Pasir
CARA MEMASAK GULAI KAMBING:
Rebus daging dan iga kambing hingga 1/2
lunak.
Tumis bumbu halus, serai, daun kunyit,
daun salam, daun jeruk, hingga matang dan harum.
Masukkan bumbu kedalam rebusan daging
dan iga kambing, tambahkan santan encer, masak hingga lunak.
Tambahkan santan pekat, adun supaya
santan tidak pecah.
Sajikan dengan kicapManis Pedas
dan bawang merah goreng.
No comments:
Post a Comment