Hinava
Makanan Tradisi suku kaum Kdazan Dusun Sabah
Hinava
merupakan salah satu makanan tradisional masyarakat Sabah. Ia merupakan makanan
tradisi bagi suku kaum Kadazan Dusun Sabah dan antara makanan paling popular
bagi suku kaum ini.
Biasanya
Hinava atau dipanggil juga Hinava Ginapan dibuat daripada isi ikan segar. Isi
ikan yang biasa digunakan untuk membuat Hinava adalah dari isi ikan yu atau
tenggiri. Walaubagaimanapun ikan lain boleh juga digunakan untuk membuat Hinava
ini termasuklah sotong atau udang.
Dalam Bahasa
melayu masakan Hinava bermaksud isi ikan yang dimsak mentah dan dimasak hanya
menggunakan asam dan bahan bahan campuran lain.Isi ikan dipilih termasuklah
seperti yang disebut tadi iaitu ikan tenggiri dan ikan yu.
Hinava
selalunya dihidang untuk majlis-majlis seperti perkahwinan dan juga menjadi
hidangan yang istimewa bagu kaum Kadazan-Dusun ketika Tadau Kaamatan.
Bahan-bahan
yang digunakan untuk membuat Hinava adalah seperti :
·
Isi ikan
segar
·
Biji buah
bambangan
·
Lada merah
·
Halia
·
Bawang merah
·
Limau nipis
atau limau kasturi
·
Garam
Untuk
menghidangnya isi ikan segar tersebut akan dicampur menggunakan bahan-bahan
diatas dan digaul-gaulkan. Isi ikan tersebut tidak perlu dimasak kerana ia akan
masak melalui perahan limau nipis atau limau kasturi
No comments:
Post a Comment