Laksam Laksei atau Laksang merupakan sejenis
masakan daripada negeri Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada tepung
beras dan dimakan bersama kuah. Biasanya adunan cair tepung beras ini akan
disalut pada tudung periuk dan dimasak. Apabila mengeras, ia akan digulung
menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan. Semasa dihidang, ia boleh
dipotong-potong agar mudah menyerap kuah laksam.
BAHAN-BAHAN
- 3cawan tepung beras
- 1/2 cawan tpg gandum
- 4cawan air suam
CARA:
- Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak - untuk mengelak dari melekat.
- Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
- Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
BAHAN KUAH :
- Ikan - direbus/ buang tulang - blend
- Bawang merah/halia/lada hitam – blend
- Santan - lagi pekat santan lagi sedap
- Asam Keping
- Garam/Gula
CARA:
- Satukan semua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana kuat sehingga kuah mendidih. Sedia
BAHAN ULAMAN:
- Timun
- Kacang panjang - kehabisan stok
- Tauge - habis sudah!!
- Bunga kantan
- Daun kesum
BAHAN SAMBAL:
- Cili kering
- Belacan
- Garam/Gula
- Air perahan limau
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
- Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
BAHAN KUAH :
- Ikan - direbus/ buang tulang - blend
- Bawang merah/halia/lada hitam – blend
- Santan - lagi pekat santan lagi sedap
- Asam Keping
- Garam/Gula
CARA:
- Satukan semua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana kuat sehingga kuah mendidih. Sedia
BAHAN ULAMAN:
- Timun
- Kacang panjang - kehabisan stok
- Tauge - habis sudah!!
- Bunga kantan
- Daun kesum
BAHAN SAMBAL:
- Cili kering
- Belacan
- Garam/Gula
- Air perahan limau
No comments:
Post a Comment