Sunday, July 16, 2017

RESEPI LAKSAM SEDAP

Laksam Laksei atau Laksang merupakan sejenis masakan daripada negeri Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama kuah. Biasanya adunan cair tepung beras ini akan disalut pada tudung periuk dan dimasak. Apabila mengeras, ia akan digulung menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan. Semasa dihidang, ia boleh dipotong-potong agar mudah menyerap kuah laksam.

BAHAN-BAHAN
  • 3cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tpg gandum
  • 4cawan air suam

CARA:
  • Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak - untuk mengelak dari melekat.
  • Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  • Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
  • Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

BAHAN KUAH :
  • Ikan - direbus/ buang tulang - blend
  • Bawang merah/halia/lada hitam – blend
  • Santan - lagi pekat santan lagi sedap
  • Asam Keping
  • Garam/Gula

CARA:
  • Satukan semua bahan ke dalam periuk.
  • Masak dengan api sederhana kuat sehingga kuah mendidih.  Sedia

BAHAN ULAMAN:
  • Timun
  • Kacang panjang - kehabisan stok
  • Tauge - habis sudah!!
  • Bunga kantan
  • Daun kesum

BAHAN SAMBAL:
  • Cili kering
  • Belacan
  • Garam/Gula
  • Air perahan limau

  • Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
  • Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

BAHAN KUAH :
  • Ikan - direbus/ buang tulang - blend
  • Bawang merah/halia/lada hitam – blend
  • Santan - lagi pekat santan lagi sedap
  •  Asam Keping
  • Garam/Gula

CARA:
  • Satukan semua bahan ke dalam periuk.
  • Masak dengan api sederhana kuat sehingga kuah mendidih.  Sedia

BAHAN ULAMAN:
  • Timun
  • Kacang panjang - kehabisan stok
  • Tauge - habis sudah!!
  • Bunga kantan
  • Daun kesum

BAHAN SAMBAL:
  • Cili kering
  • Belacan
  • Garam/Gula
  •  Air perahan limau

No comments:

Post a Comment