Thursday, July 20, 2017

IKAN MASAK AMPAP





BAHAN BAHAN
·        Ikan yanga nda suka untuk 3-4 orang makan
·        kunyit (saiz ibu jari 3 biji atau setop kunyit dalam 1 inci
·        cili padi secukupnya. Kalau mau pedas letak bayak sikit.
·        2 inci halia
·        4 biji bawang merah saiz kecik
·        6 biji bawang putih
·        4 batang serai dititik.
·        asam keping/ air asam jawa
·        Buah Tomato potong 4 bahagian
·        Daun Kunyit untuk menyedapkan lagi masakan
·        garam secukup rasa
·        Kalau nak letak ajinomoto pun boleh

jenis jenis ikan boleh di masak ampap




Ikan sardin  atau dikenali juga sebagai basung dalam Bahasa di Sabah. Guna basung bulat yang turut dikenal sebagai basung tamau








  Ikan Tongkol atau turut dikenali sebagai ikan bakulan di Sabah


 Ikan Bolos atau turut dikenali sebagai ikan benus di Sabah



Cara memasak :
·        Siang, bersihkan dan toskan ikan tadi

·        Semua bahan bahan tadi (kecuali tomato daun kunyit dan asam keeping/ asam jawa ) di tumbuk hingga sebati lumat.

·        campur ikan dan bahan bahan yang telah dtumbuk/diblander dan gaulkan bersama air asam.

·        Letakkan sedikit sahaja air. Rebus dan tggu hingga masak.

Saya suka kuah sedikit supaya rasa menyerap ke dalam isi ikan. Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam blog saya..


No comments:

Post a Comment