CARA MEMASAK STEAK TERBAIK
Ada beberapa tips yang boleh dilakukan
sendiri di rumah agar steak yang kamu buat jadi lebih lembut, empuk tanpa
menghilangkan rasa dagingnya.
1. MEMOTONG DAGING LAWAN URAT
Potong daging yang anda pilih dengan cara
melawan urat dan jangan ikut urat daging kerana daging akan liat . Pilih daging
bahagian terlunak seperti sirloin atau topside untuk hasil steak yang terbaik.
2. MASUKAN
DAGING DALAM FREEZER
Masukan daging dalam freezer selama semalam agar
tekstur daging lebih empuk. Keluarkan daging steak dari freezer 30 minit
sebelum dimasak agar suhu daging ini sesuai dengan suhu bilik. Ini akan membuat
daging ketika dimasak mempunyai warna coklat yang lebih cantik dan lebih cepat
matang merata. Ditambah lagi, apabila dimasak dengan tahap setengah matang,
daging ini tidak akan beku dibahagian tengahnya.
3.
PENGGUNAAN PEMBAKAR
Jangan lupa untuk memanaskan pembakar
terlebih dahulu sampai suhu yang diingini. Ini akan membantu anda untuk
mendapatkan hasil panggangan yang bagus dan tidak layu. Selain itu, ini akan
mengunci sari di dalam daging, sehingga daging akan lebih terasa berair dan
lembut.
4. PASTIKAN
DAGING MASIH SEGAR
Pastikan daging untuk steak ini masih segar.
Tekan daging steak dengan tisu sebelum dimasak. Jika daging terasa lembut dan
boleh kembali ke bentuk semula, maka daging masih segar. Daging yang segar akan
menghasilkan steak yang lebih enak.
5. ADUNAN
REMPAH RATUS
Untuk menambah rasa, terutama spicy, daging
boleh direndam (di-marinade) dengan bumbu-bumbu seperti lada, lada hitam,
bawang putih, minyak zaitun dan daun rosemary. Tapi sebaiknya tidak diberi
garam kerana akan membuat daging kehilangan sarinya, menjadi keras dan terasa
kurang lazat. Daging yang di-marinade harus disimpan di tempat sejuk dan tidak
boleh terlalu lama kerana kalau kelamaan, sari daging akan mengalir keluar sehingga
cita rasa lembu akan lenyap. Gunakan lada hitam butiran yang dihancurkan untuk
memperkaya rasa steak. Aroma lada hitam butiran yang ditumbuk kasar akan
menambah aroma lebih enak berbanding dengan lada serbuk.
6. TUTUP
DAGING DENGAN DAUN BETIK
Setelah disalut rempah atasnya, tutupi daging pakai daun betik
kira-kira 2 jam. Hasilnya empuk sekali. Jika steak disajikan dalam bentuk
potongan besar, rendam dalam bumbu lebih lama agar bumbu meresap dan beri
pengempuk daging (serbuk papain).
7. JANGAN
MASAK TERLALU LAMA
Jangan pernah memasak steak terlalu lama
kerana tekstur daging akan keras dan rasa manis khas daging menjadi hilang.
8. CARA
MEMBAKAR
Pada masa memanggang daging steak pastikan
hanya membalik satu kali saja. Iaitu panggang daging kira-kira tiga minit pada
kedua-dua sisi. Jika kedua-dua sisi daging dirasa masih kurang matang, jangan
dibolak balik, tapi masakan menggunakan ketuhar.
• untuk 225 gram daging dimasak 1 minit
setiap sisinya. Pada tahap ini, bahagian luar daging berubah warna, sedangkan
dalamnya masih mentah.
• untuk setiap 225 gram daging, dimasak 2
minit setiap sisinya. Warna permukaan merah muda, sedang dalamnya mentah dan
berdarah.
• Medium: untuk 225 gram daging dimasak 3-4
minit setiap sisinya. Bahagian luar berwarna kecoklatan, dalamnya merah muda
hampir matang.
• Well done: untuk 225 gram daging dimasak 5
minit setiap sisinya. Daging matang, Untuk peminat steak tahap kematangan ini
tidak disyorkan sebab daging kehilangan gurihnya ..
No comments:
Post a Comment