Ikan Gerut masak kukus
Selalu kita
merasa ikan masak kukus dan ikan yang digunakan selalunya adalah ikan jenahak,
ikan siakap, ikan kerapu dan beberapa jenis ikan lain. Bagi saya pula, saya
lebih sukakan ikan gerut untuk dimasak kukus atau stim ni..Isinya lembut dan
sedap dimakan.
Berikut saya
kongsikan resepi Ikan Gerut masak kukus style Indonesia. Selamat mencuba :-
Bahan-bahan
o
2 ekor ikan
Gerut saiz sedang (1/2 setiap seekor)
o
5 ulas
bawang merah, iris nipis
o
3 siung
bawang putih, iris nipis
o
Cili padi (sesuai selera mau berapa banyak)
o
1 batang
daun bawang
o
1 sudu makan
sos tiram
o
1 buah lemon
/ limau nipis
o
sejumput garam&
ikut suka
Cara Masak
o
Siangi ikan, buang insang dan
sisiknya. Cuci hingga bersih kemudian kerat bahagian badan ikan.
o
Lumuri ikan dengan sos tiram dan
secubit garam, ketepikan
o
Tumis bawang merah, bawang putih
dan Cili padi hingga wangi. Kemudian
siram diatas ikan, letak juga lemon
diatas ikan
o
Sediakan kukusan, kukus ikan dalam
tempoh 15 minit atau sehingga mata ikan
keluar itu tandanya ikan sudah masak, taburkan potongan daun bawang kemudian
kukus lagi 5 minit.
o
Angkat dan hidang
No comments:
Post a Comment