IKAN TONGKOL ATAU AYA
Ikan aya atau
tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili
tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth,
oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3
kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan
panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan.
Gambar hiasan
Pangek
Masin @ Gulai Ikan tongkol padang
Pangek Masin merupakan salah
satu resepi terkenal padang dan merupakan menu wajib di cuba oleh anda
penggemar makanan berasaskan ikan. Bahan yang diguna amat muda dan senang
disediakan. Berikut saya kongsikan resepi untuk anda. Selamat Mencuba:-
Bahan:
o
1
kg ikan tongko berat ½ kg. potong sesuai
selera
o
6
buah bawang merah, iris nipis
o
4
ulas bawang putih, iris nipis
o
700
ml santan pekat
o
10
buah cili padi. Nak tumbuk halus boleh nak potong pun boleh.
o
5
biji limau nipis. Perah jusnya shj
o
4
lembar daun limau purut
o
2
buah tomato dan di hiris
o
2
buah asam keping
o
1
ikat daun kemangi @ bawing. Di indon namanya daun ruku ruku
o
4
lembar daun salam
o
2
batang serai, tumbuk
o
2
lembar daun kunyit, ikat simpul
o
5
sudu makan minyak goreng
o
Garam
secukupnya
Bumbu
Halus:
o
9
ulas bawang merah
o
6
ulas bawang putih
o
10
buah cili Merah
o
4
butir buah keras
o
5
cm kunyit
o
3
cm Halia
o
1
sendok teh lada putih
o
2
sudu teh garam
o
Gula
sedikit
PROSES PENYEDIAAN
Cuci
bersih ikan tongkol yang akan dimasak dan potong ikut saiz yang anda suka.
Panaskan
minyak sampai mendidih lalu tumis kedalamnya masukan bahan tumisan hingga
keluar bau.
Setelah
itu, masukkan santan ke dalamnya masak hingga semuanya mendidih. Sambil diulih
pelahan lahan agar santannya tidak pecah.
Kemudian
setelah mendidih, masukkan ikan tongkol serta asam keeping kedalamnya. Masak sampai santan benar-benar
kental dan daging ikannya empuk. Kemudian masukkan irisan tomato yang telah
diiris tadi setelah tomato layu dan semuanya sudah benar-benar masak baru
angkat dan siap untuk dihidang.
Makan
bersama nasi panas panas. Selamat Menjamu Selera
No comments:
Post a Comment