Sunday, August 13, 2017

PANGEK MASIN @ GULAI IKAN TONGKOL PADANG

IKAN TONGKOL ATAU AYA
Ikan aya atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan.

PANGEK MASIN @ GULAI IKAN TONGKOL PADANG

Gambar hiasan

Pangek Masin @ Gulai Ikan tongkol padang

Pangek Masin merupakan salah satu resepi terkenal padang dan merupakan menu wajib di cuba oleh anda penggemar makanan berasaskan ikan. Bahan yang diguna amat muda dan senang disediakan. Berikut saya kongsikan resepi untuk anda. Selamat Mencuba:-


Bahan:




o   1 kg ikan tongko berat ½ kg.  potong sesuai selera
o   6 buah bawang merah, iris nipis
o   4 ulas bawang putih, iris nipis
o   700 ml santan pekat
o   10 buah cili padi. Nak tumbuk halus boleh nak potong pun boleh.
o   5 biji limau nipis. Perah jusnya shj
o   4 lembar daun limau purut
o   2 buah tomato dan di hiris
o   2 buah asam keping
o   1 ikat daun kemangi @ bawing. Di indon namanya daun ruku ruku
o   4 lembar daun salam
o   2 batang serai, tumbuk
o   2 lembar daun kunyit, ikat simpul
o   5 sudu makan minyak goreng
o   Garam secukupnya

Bumbu Halus:

o   9 ulas bawang merah
o   6 ulas bawang putih
o   10 buah cili Merah
o   4 butir buah keras
o   5 cm kunyit
o   3 cm Halia
o   1 sendok teh lada putih
o   2 sudu teh garam
o   Gula sedikit

PROSES PENYEDIAAN
Cuci bersih ikan tongkol yang akan dimasak dan potong ikut saiz yang anda suka.

Panaskan minyak sampai mendidih lalu tumis kedalamnya masukan bahan tumisan hingga keluar bau.

Setelah itu, masukkan santan ke dalamnya masak hingga semuanya mendidih. Sambil diulih pelahan lahan agar santannya tidak pecah.

Kemudian setelah mendidih, masukkan ikan tongkol serta asam keeping  kedalamnya. Masak sampai santan benar-benar kental dan daging ikannya empuk. Kemudian masukkan irisan tomato yang telah diiris tadi setelah tomato layu dan semuanya sudah benar-benar masak baru angkat dan siap untuk dihidang.


Makan bersama nasi panas panas. Selamat Menjamu Selera

No comments:

Post a Comment