Sekadar Hiasan
Nasi Goreng
merupakan makanan yang biasa di Seluruh dunia. Sebut pasal nasi goreng,
terdapat cara dan resepi yang berlainan untuk hidangan jenis ini. Cuma yang
sama adalah ia digoreng. Bahan bahan campuran dalam nasi goreng ada pelbagai
jenis, ada yang menggunakan seafood seperti udang, isi ikan dan lain lain, ada
juga yang menggunakan telur sahaja, daging dana yam. Terpulang untuk
menggunakan bahan apa. Nasi goreng akan tetap dipanggil nasi goreng, Cuma kaedah
dan campuran bahan yang membezakan.
Pada kali ini
ingin saya berkongsikan resepi nasi goreng dari negara seberang iaitu Resepi
Nasi Goreng Jawa. Apa yang membezakan nasi goreng ini ialah bahan bahan yang
digunakan ada yang berlainan dengan nasi goreng biasa. Selamat Mencuba.
Bahan - bahan:
o
1 pinggan nasi
putih
o
2 biji telur
ayam,
o
3 helai daun kubis
dan hiris kasar sedikit/ besar
o
1 potong paha
ayam, masak dan siat siatkan
o
1 sudu makan
kicap manis
o
1 batang daun
bawang, potong setebal 1/2 cm
o
3/4 sudu makan
gula pasir
o
minyak masak atau mentega untuk menumis
o
garam, secukup
rasa
o
bawang goreng
untuk di tabor hiasan
Bahan yang ditumbuk halus
o
5 butir bawang
merah
o
4 ulas bawang
putih
o
10 biji cili
merah kerinting
o
5 biji cili
padi
o
2 butir kemiri
o
1/4 sudu teh lada
putih
o
1/2 sudu makan udang
geragau
Bahan pelengkap:
o
tomato
o
bawang goreng
o
salad
o
timun
o
telur mata
lembu
Proses memasak nasi goreng :
o
Tumis bahan
yang ditumbuk halus tadi
o Kemudian, masukan
bahan lain apabila bahan pertama telah harum. Masukan telur dan kacau hingga
sebati.
o
Setelah itu,
masukkan nasi putih yang sudah disiapkan dan kacau hingga sebati..
o
Tambah kicap
manis, gula dan garam
o
Masukkan ayam
yang dicincang tadi, hirisan daun bawang dan kubis.
o
taburan bawang
goreng dan bahan pelengkap lain.
Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment