Hiasan sahaja
Resepi Gulai ikan Siakap
Resepi ini
juga merupakan salah satu resepi masakan dari Indonesia. Masakan enak da sedap
bagi penggemar masakan ikan. Boleh gunakan ikan siakap merah putih, jenahak atau lain lain ikan. Selamat mencuba …
Bahan Bahan
o
Ikan siakap
berat ½ - 1kg
o
1 Biji Buah
limau nipis
o
5 – 6 ulas Bawang
merah
o
5 Biji Cili
Merah.
o
3 Ulas Bawang
putih
o
2 Biji Buah Karas kurang
o
Kunyit
o
Santan pekat
sebanyak kurang lebih 250cc atau satu gelas. Gunakan santan dari perasan buah
kelapa supaya hasilnya lebih bagus.
o
1-2 batang Daun
bawang. Cuci bersih dan dihiris dihiris besar untuk hiasan.
o
3 Biji Buah
belimbing Buluh.
o
Air Asam
Jawa secukupnya
o
2-3 biji Buah
tomato hijau.
o
Serbuk
perasa secukupnya
o
3 Helai Daun
limau
o
Halia saiz
sederhana besar sepanjang 1 ruas.
o
1 Batang
serai.
o
Lengkuas saiz sedang besar sepanjang kurang lebih 1
jari orang dewasa.
o
Garam
o
Minyak Masak
untuk menggoreng ikan dan menumis secukupnya.
Proses
masak
o
Bersihkan ikan siakap dengan
menggunakan air bersih yang mengalir. Jangan lupa buang semua organ ikannya
sehingga benar benar bersih supaya hasil masakannya tidak bau.
o
Potong ikan kepada beberapa
bahagian.
o
Gunakan limau nipis untuk
membuang hamis ikan. Sapu seluruh isi ikan dan biarkan perap selama 5 minit
o
Kupas bawang merah, bawang putih,
cili merah, kunyit dan buah karas untuk
ditumis. Tumbuk hingga halus
o
Goreng ikan siakap tadi dan
goreng setengah masak. Angkat ikan
o
Tumis bahan yang telah ditumbuk
halus tadi sehingga bauh harum.
o
Masukkan daun limau, halia, pati
serbuk secukupnya, serai dan lengkuas . biar sebati dengan bahan tumis sebelum
ini.
o
Masukan santan dan sedikit air.
o
Masukkan air asam jawa yang sudah
dipersiapkan dan garam secukup rasa.
o
masukkan ikan siakap goreng tadi
dan tunggu sampai rempah dan kuah meresap ke dalam daging ikannya dan air
kuahnya berkurang.
o
Langkah terakhir masukkan
belimbing, tomato hijau yang sudah dipotong potong dan daun bawangnya.
Makanan
siap untuk dihidang selamat mencuba
No comments:
Post a Comment