Monday, August 14, 2017

RESEPI ASAM PEDAS IKAN SELAR

IKAN SELAR
Ikan Selar (bahasa Inggeris:yellowtail scad), nama saintifiknya Atule mate, adalah sejenis spesies ikan laut kecil dan banyak terdapat di pesisir pantai dalam famili Carangidae

Selar kuning Selaroides leptolepis, atau sering disebut (ikan) selar saja, adalah sejenis ikan laut dari suku Carangidae, dan satu-satunya anggota dari marga Selaroides. Terutama menyebar di wilayah pesisir dan laut-laut dangkal di kawasan perairan Indo-Pasifik Barat, selar kuning merupakan salah satu jenis ikan tangkapan yang penting bagi nelayan tempatan.

Dalam bahasa Inggris, ikan bertubuh kecil (biasanya < 15 cm) ini dikenal dengan pelbagai nama seperti yellowstripe scad, yellowstripe trevally, yellow-banded trevally, smooth-tailed trevally, slender-scaled trevally dan juga slender trevally.


RESEPI ASAM PEDAS IKAN SELAR
Gambar hiasan


BAHAN-BAHAN
o   1/2 kg ikan Selar
o   10 batang Lada merah
o   7 ulas bawang merah
o   4 ulas bawang putih
o   seruas halia
o   seruas kunyit
o   Sedikit  daun ketumbar
o   4 ulas daun limau purut
o   3 asam keping dan asam jawa boleh juga diguna
o   1 buah tomato
o   Gula dan garam
o   Tambahan: belimbing buluh dan kacang buncis


PROSES PENYEDIAAN
Cuci bersih ikan. Pilih ikan segar

Tumbuk bahan bahan tadi iaitu cili, bawang, kunyit, halia, ketumba hingga lumat.

Tumis hingga wangi rempah harum

Bila sdh wangi tambah air segelas, asam keping, daun limau

Setelah air mendidih masukkan ikan


letak tomato, gula garam.


No comments:

Post a Comment