Monday, August 14, 2017

IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO

IKAN KEMBUNG
kan Kembung adalah sejenis ikan laut dalam genus Scomber dan famili Scombridae. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.


IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO

Gambar hiasan


BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan kembung segar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 Lada merah
1 biji buah tomato
1/2 sudu garam
1 sudu gula
1/2 jus lemon
Sedikit bahan perasa

PROSES PENYEDIAAN
Bersihan ikan,

Letak sedikit garam pada ikan dan goreng ikan

Tumbuk bersama cili, bawang putih dan merah. Iris kasar tomato. Lalu tumis bumbu halus, hirisan tomato dan sesuaikan rasa dengan menambah garam, gula. Tambah sedikit perasa penyedap rasa.

Perah sedikit jus limau.

Satukan ikan dan bahan bahan yang ditumis tadi. Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment