IKAN KEMBUNG
kan Kembung adalah sejenis ikan laut dalam genus Scomber
dan famili Scombridae. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan
dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi
memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO
Gambar hiasan
BAHAN-BAHAN
2
ekor ikan kembung segar
4
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
5
Lada merah
1
biji buah tomato
1/2
sudu garam
1
sudu gula
1/2
jus lemon
Sedikit
bahan perasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihan
ikan,
Letak
sedikit garam pada ikan dan goreng ikan
Tumbuk
bersama cili, bawang putih dan merah. Iris kasar tomato. Lalu tumis bumbu
halus, hirisan tomato dan sesuaikan rasa dengan menambah garam, gula. Tambah
sedikit perasa penyedap rasa.
Perah
sedikit jus limau.
Satukan
ikan dan bahan bahan yang ditumis tadi. Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment