Sekadar Hiasan
Resepi Ikan
Kembung asas Tepung merupakan resepi dari negara jiran Indonesia. Resepi ini
sebenarnya sangat mudah untuk disediakan. Penyediaan sama seperti ikan masak
goreng tepung atau udang atau sotong goreng tepung. Cuma bahan yang disediakan
mungkin ada sedikit perbezaan. Ikan Tongkol pun boleh digunakan untuk masak
Resepi ini.
Bahan
Bahan
o
4-5 ekor ikan Kembung atau seekor ikan tongkol
o
2 ulas bawang putih
o
Garam secukupnya
o
25 gram tepung beras
o
100 gr tepung terigu
o
1 batang daun bawang, dihiris halus
o
1 sudu teh cili serbuk
o
1/4 sdt bahan perasa ayam
o
1/4 sdt lada putih
o
1/4 garam halus
o
200 ml air bersih
o
minyak secukupnya, untuk menggoreng
Proses
Penyediaan Masakan
o
Bahan perapan: larutkan garam dalam air bersama bawang
putih yang sudah dihaluskan, lalu rendam ikan dalamnya, kurang lebih selama 15
minit.
o
campurkan tepung beras, tepun terigug , serbuk cili dan
garam dalam satu bekas dan gaul rata.
o
Tuangkan air secukupnya kedalam campuran tepung, kacau
lagi hingga merata lalu tambahkan bawang daun kedalamnya.
o
Keringkan lalu celupkan ke bahan pencelup yang sudah
dibuat tadi.
o
Panaskan minyak dalam kuali dengan api sedang saja dan goreng ikannya hingga masak.
Resepi siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment