Gambar hiasan
Resipi Ikan
Bumbu Arsik
Resepi ini merupakan makanan dari Indonesia.
Apa yang bezanya menu ini dengan resepi ikan lain adalah ikan dimasak sekali
bersama sisik tanpa dibuka. Cara masakan pula hamper sama dengan masakan ikan
ampap dari negeri Sabah.
Saya
kongsikan resepi ini untuk dicuba, pada kali ini saya cuba sediakan menu untuk
cadangan 5-6 orang yang akan makan. Ikan yang diguna, terpulang kepada anda
yang penting ikan bersisik ye. Saya menggunakan ikan siakap. Selamat mencuba
Bahan-bahan :
o
2 ekor ikan siakap berat 1/2kg
setiap seekor
o
3 buah limau nipis, ambil airnya
o
10 batang serai,
o
20 helai daun ruku-ruku atau
kemangi
o
4 buah bunga kantan
o
5 helai daun mangkokan (Istilah Indonesia)
Bahan yang dihaluskan:
o
10 buah Cili Merah
o
10 ulas bawang merah
o
1 sudu andaliman, jika ada
o
6 butir buah kayu keras
o
10 cm kunyit
o
5 cm halia
o
5 cm lengkuas
o
2 potong asam keping
o
1 sudu teh garam
Cara Masak
o
Setelah ikan dibersihkan, lumuri
dengan air limau nipis, biarkan 10 minit.
o
Lumuri ikan dengan bahan yang
dihaluskan, isi rongga perutnya dengan sebahagian rempah atau haha tadi dan
bunga kantan.
o
Alasi kuali dengan batang serai,
letakkan ikan di atasnya. Letakkan daun kemangi, bunga kantan, daun mangkokan,
dan asam keping.
o
Beri air sehingga ikan tenggelam.
o
Masak dengan api kecil hingga
matang dan airnya habis
No comments:
Post a Comment