Resepi Ikan Siakap goreng masak halia
Menu kali
ini adalah dari seberang juga dan saya ambil dari https://cookpad.com
Cuma nama resepi berlainan sebab di Malaysia sebutan lain sikit di Indonesia
lain.Tapi rasa tetap sama. Saya telah cuba resepi ini dana mat mudah disediakan.
Sedap dan berbaloi baloi untuk di cuba. Ikan siakap yang diguna boleh jenis
siakap putih atau siakap Merah. Ikan jenahak dan garut garut pun boleh
digunakan. Selamat mencuba..
Bahan-bahan
o
ikan siakap yang telah dipotong. Ukuran berat ½
kg
o
1 buah limau
Nipis
o
1 ruas halia
o
1 cili merah
buang biji nya
o
2 helai daun
bawang
o
1 ulas bawang
putih
o
1 ulas
bawang bombay
o
1 sudu kecil
tepung jagung / sagu (untuk kuah supaya kental)
o
1 sudu kecil
kicap
o
1/2 sudu
kecil garam
o
1/2 susu
ajinomoto
o
1 sudu besar
minyak bijan (pilihan)
Cara proses masak
o
Bersihkan ikan dan sapu dengan
limau untuk buang hamis di badan ikan. Biarkan seketika dalam 10 minit
o
Goreng ikan setengah masak.
o
Siapkan dan sediakan cili, halia, bawang putih, bawang besar
(Bombay) , daun bawang
o
Tuangkam sedikit minyak untuk
menumis cili dll (kecuali daun bawang)
o
Setelah itu 1 gelas air 200ml
apabila tumisan sudah menguning
o
Tunggu sampai mendidih masukkan
tepung jagung yg sudah dikacau pakai air
o
Masukkan ikan hingga bumbu
meresap.
Siap untuk dimakan
No comments:
Post a Comment