Tuesday, August 15, 2017

Resepi Ikan Siakap goreng masak halia



Resepi Ikan Siakap goreng masak halia

Menu kali ini adalah dari seberang juga dan saya ambil dari https://cookpad.com Cuma nama resepi berlainan sebab di Malaysia sebutan lain sikit di Indonesia lain.Tapi rasa tetap sama. Saya telah cuba resepi ini dana mat mudah disediakan. Sedap dan berbaloi baloi untuk di cuba. Ikan siakap yang diguna boleh jenis siakap putih atau siakap Merah. Ikan jenahak dan garut garut pun boleh digunakan. Selamat mencuba..

Bahan-bahan
o    ikan siakap yang telah dipotong. Ukuran berat ½ kg
o   1 buah limau Nipis
o   1 ruas halia
o   1 cili merah buang biji nya
o   2 helai daun bawang
o   1 ulas bawang putih
o   1 ulas bawang bombay
o   1 sudu kecil tepung jagung / sagu (untuk kuah supaya kental)
o   1 sudu kecil kicap
o   1/2 sudu kecil garam
o   1/2 susu ajinomoto
o   1 sudu besar minyak bijan (pilihan)

Cara proses masak

o   Bersihkan ikan dan sapu dengan limau untuk buang hamis di badan ikan. Biarkan seketika dalam 10 minit

o   Goreng ikan setengah masak.

o   Siapkan dan sediakan  cili, halia, bawang putih, bawang besar (Bombay) , daun bawang

o   Tuangkam sedikit minyak untuk menumis  cili dll (kecuali daun bawang)

o   Setelah itu 1 gelas air 200ml apabila tumisan sudah menguning

o   Tunggu sampai mendidih masukkan tepung jagung yg sudah dikacau pakai air

o   Masukkan ikan hingga bumbu meresap.


Siap untuk dimakan

No comments:

Post a Comment