Gambar hiasan
Resipi Tumis
Bilis Petai sambal lada
Bahan-bahan
o
200 gram Bilis
kering
o
2 papan
petai, kupas, biarkan kulit airnya
o
10 buah cili
merah, tumbuk kasar
o
10 ulas bawang merah, iris nipis
o
5 ulas bawang putih, iris nipis
o
1 sudu limau
nipis
o
garam
secukup rasa
o
gula pasir
secukupnya
o
minyak masak
secukupnya, untuk menggoreng dan menumis
Proses penyediaan bahan dan masak
o Cuci
ikan bilis kering hingga bersih,
kemudian jemur hingga kering.
o Panaskan
minyak masak , goreng bilis hingga kering dan masak. Angkat, tiriskan.
o Panaskan
minyak masak. Masukkan bawang putih, kacau hingga berbau harum, tambah bawang
merah dan cili hiris, gaul rata.
o Masukkan
petai, garam, dan gula pasir, aduk hingga cili dan petai layu, angkat.
o Masukkan
Bilis goreng dan air limau nipis, gaul perlahan hingga tercampur rata dengan
bahan bahan. Angkat dan sajikan.
No comments:
Post a Comment