Gambar hiasan
Resipi Pepes Ikan susu
Ikan susu
juga dikenali sebagai ikan bandeng di Indonesia dan ikan bahulu di Sabah
merupakan speseis ikan banyak tulang. Walaupun begitu pada hari ini tulang pada
ikan susu telah boleh dibuka dan diasingkan dari isi ikan tanpa merosakan isi
ikan tersebut.
Pada kali
ini saya ingin berkongsi satu resepi dari negara Indonesia mengunakan ikan susu
ini iaitu dikenali sebagai Pepes ikan bandeng atau Resipi ikan susu pepes
macamtu lah. Apa pun yang penting bahan bahannya betul maka akan jadilah resipi
ini.
Bahan-bahan
o
1 ekor ikan
susu berat @ 450 gram
o
1 sudu teh
garam
o
air limau nipis
o
minyak masak
o
4 helai daun
limau
o
1 buah
tomato, dihiris
o
6 buah
belimbing sayur, potong-potong
o
1 sudu teh
garam
o
1 sudu gula
pasir
o
25 lembar
daun kemangi
Bumbu yang dihaluskan:
o
15 buah cili
merah besar
o
12 buah cili
padi merah
o
8 ulas
bawang merah
o
5 ulas
bawang putih
o
Seedikit belacan
o
1 sudu
irisan gula merah
o
Daun pisang
secukupnya, untuk membungkus. Lidi secukupnya, untuk menyemat.
Cara
masak
o
Bersihkan ikan susu, buang isi
perutnya, potong menjadi 3 bahagian, cuci bersih. Lumuri dengan air limau nipis
dan garam, diamkan sebentar. Cuci bersih kembali dan tiriskan.
o
Campur bahan yang ditumbuk halus
yang dihaluskan dengan tomato dihiris, belimbing sayur, garam, gula dan daun
kemangi. adun rata. Tambah minyak masak sedikit.
o
Ambil 2 helai daun pisang
letakkan daun limau dan 3 sudu makan adunan rempah, letakkan sepotong ikan susu,
tambah rempah dan bungkus bentuk lontong, lakukan hal yang sama hingga adunan
habis.
o
Kukus selama 30 minit hingga
matang, angkat dan panggang hingga daun mengering. Angkat.
Hidangkan bersama nasi putih
No comments:
Post a Comment