IKAN SIAKAP
Ikan Siakap atau
juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin.
Nama sainsnya Lates calcarifer.
Ikan Siakap
merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet
utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga
kecil seperti cengkerik, dan cacing.
Siakap muda makan
zooplankton. Spesies katadromous ini tinggal di sungai dan menyusur sungai dan
kekuala dan lembah takungan banjir bagi bertelur. Pada permulaan monson, ikan
jantan menyusur kehilir bagi bertemu ikan betina, yang bertelur dengan
banyaknya (berjuta setiap ekor). Ikan dewasa tidak menjaga telor atau anaknya,
yang memerlukan air payau untuk berkembang. Spesies ini adalah hermaphroditik
turutan, kebanyakan individual matang sebagai jantan dan menjadi betina selepas
sekurang-kurangnya satu musim mengawan; dengan itu kebanyakan spesimen besar adalah
betina.
IKAN SIAKAP MASAK SAMBAL MERAH
Cara
Memasak Ikan Siakap Sambal Merah – Bumbu Merah
Resepi ikan siakap Bumbu Merah
merupakan resepi dari Indonesia dan merupakan masakan menggunakan ikan siakap
atau apa jenis ikan pun boleh yang penting isi elok dan jenis lembut. Selain
ikan siakap, ikan merah, ikan jenahak dan ikan garut garut pun boleh digunakan.
Masakan ini agak pedas tetapi
sesuai bagi mereka yang sukakan makanan pedas. Kita kongis bersama resepi ini
semoga bermanfaat bagi penggemar ikan.
Cara Memasak Ikan Siakap Bumbu
Merah atau kuah merah
BAHAN-BAHAN
o
Ikan
Siakap seekor berat dalam ½ kg atau 1kg.
o
Serai
1 batang
o
Daun
salam sebanyak 1 lembar
o
Asam
jawa secukup rasa
o
Daun
kemangi sebanyak 1 tangkai
o
Daun
pisang secukupnya (untuk pembungkus)
o
Garam
secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS
o
Bawang
putih
o
Cili
merah merah sebanyak 100 gram
o
Bawang
merah secukupnya – cadangan 10 biji
o
Gula
pasir sebanyak 1 sudu
o
Buah
keras atau kemiri – 7 biji
o
Tomato
merah sebanyak 2 biji
PROSES PENYEDIAAN
o
Buang sisik
ikan kemudian cuci sampai bersih.
o
Masukan
sedikit garam dan asam dalam perut ikan dan perap selama 30 miit sebelum ikan
dimasak.
o
Campurkan semua
bahan tadi , tambahkan serai, daun salam dan juga daun kemangi beserta garam
secukupnya siapkan daun pisang untuk membungkus.
o
Sapu atau
balut ikan dengan bahan bahan, setelah itu bungkus dengan daun pisang
(memanjang), semat kedua ujungnya menggunakan batang lidi lalu kukus sampai
masak.
o
Setelah
dikukus, boleh dipanggang sebentar agar daunnya mengering dan sajikan selagi
masih panas.
No comments:
Post a Comment