Gambar
sekadar hiasan
Sup ikan siakap Merah cara batam
Sup Ikan
siakap atau di Indonesia Sup Ikan Kakap Batam merupakan resepi dari Indonesia.
Sangat mudah disediakan dan dan mudah masak. Sesaui untuk penggemar sup
terutama kaum cina. Boleh juga dimakan bersama mee iaitu masukan mee kedalam
kuah sup dan nikmati seperti mee sup yang lain. Selamat mencuba
Bahan-bahan
Bahan untuk dihiris
o
4 ulas
Bawang putih
o
3 ulas
bawang putih
o
1 ruas Halia
o
1 ruas
lengkuas
o
4 Cili padi/
cili api
o
2 batang
serai
o
2 daun limau
o
2 daun salam
o
Garam &
gula secukup rasa
o
Ikan siakap
yang dipotong. Cadangan ikan seberat ½ kg
o
5 ekor udang
untuk penyedap sup
o
Perasa
o
tomato,
o
hirisan daun
bawang & daun sup
o
potong lobak
merah
o
labu putih
Cara Penyediaan Masakan
o
Tumis bahan hirisan hingga mengeluarkan
bauh harum
o Panas kan air dan rebus udang
hingga wangi, masukkan rempah keping, serai , daun limau, daun salam.
o Masukkan ikan
o
Tunggu 10 minit sehingga ikan dan
sayur masak, hidangkan bersama hirisan tomato, daun bawang & daun sup
Makanan
siap untuk dihidangkan selamat mencuba
No comments:
Post a Comment