Ikan tenggiri merupakan spisis makerel
dan tidak bersisik. Mempunyai munjung panjang dan sejenis ikan yang panjang.
Ikan tenggiri mempunyai banyak khaisat seperti boleh mengubati pelbagai jenis
penyakit. Kandungan Vitamin A, B1 dan C menjadikan ikan sepsis ini pilihan utam
utuk banyak masakan berasaskan ikan.
RESIPI PANGEK IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHAN
750
gram ikan tenggiri, potong setebal 1 cm
2
sdm air limau nipis
garam
secukupnya
5
helai daun salam
2
ruas ibu jari lengkuas, dihiris nipis
3
buah cili merah besar, buang bijinya, potong-potong
1
lembar daun kunyit, potong-potong
2
batang daun kemangi, petik daunnya
1
batang serai , dihiris tepi
2
buah tomato, buang bijinya, potong-potong
750
ml santan dari 1 biji buah kelapa
BAHAN SAMBAL
12
butir bawang merah
5
ulas bawang putih
5
butir kemiri sangria
1
ruas ibu jari halia, blender
1
ruas ibu ijari kunyit bakar
garam
secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Cuci
bersih ikan, kemudian lumuri dengan air limau nipis dan garam secukupnya. Perap
ikan sebentar hingga meresap.
Campur
bumbu halus dengan santan dan semua bahan lain kecuali daun salam dan lengkuas.
Siapkan
kuali atau periuk (sebaiknya gunakan anti lengket), alasi dengan daun salam dan
hirisan lengkuas.
Letakan
ikan, kemudian masukkan campuran rempah, dan masak diatas api sehingga
mendidih.
Kecilkan
apinya, teruskan memasaknya hingga ikan dan semua bahan lain masak dan santan
keluar minyak (tidak perlu dibalik-balik).
No comments:
Post a Comment