Sunday, August 13, 2017

RESEPI PANGEK IKAN

Ikan tenggiri merupakan spisis makerel dan tidak bersisik. Mempunyai munjung panjang dan sejenis ikan yang panjang. Ikan tenggiri mempunyai banyak khaisat seperti boleh mengubati pelbagai jenis penyakit. Kandungan Vitamin A, B1 dan C menjadikan ikan sepsis ini pilihan utam utuk banyak masakan berasaskan ikan.

RESIPI PANGEK IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHAN
750 gram ikan tenggiri, potong setebal 1 cm
2 sdm air limau nipis
garam secukupnya
5 helai daun salam
2 ruas ibu jari lengkuas, dihiris nipis
3 buah cili merah besar, buang bijinya, potong-potong
1 lembar daun kunyit, potong-potong
2 batang daun kemangi, petik daunnya
1 batang serai , dihiris tepi
2 buah tomato, buang bijinya, potong-potong
750 ml santan dari 1 biji buah kelapa

BAHAN SAMBAL
12 butir bawang merah
5 ulas bawang putih
5 butir kemiri sangria
1 ruas ibu jari halia, blender
1 ruas ibu ijari kunyit bakar
garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Cuci bersih ikan, kemudian lumuri dengan air limau nipis dan garam secukupnya. Perap ikan sebentar hingga meresap.

Campur bumbu halus dengan santan dan semua bahan lain kecuali daun salam dan lengkuas.

Siapkan kuali atau periuk (sebaiknya gunakan anti lengket), alasi dengan daun salam dan hirisan lengkuas.

Letakan ikan, kemudian masukkan campuran rempah, dan masak diatas api sehingga mendidih.

Kecilkan apinya, teruskan memasaknya hingga ikan dan semua bahan lain masak dan santan keluar minyak (tidak perlu dibalik-balik).






No comments:

Post a Comment