Gambar hiasan
Resepi Gulai Kepala Ikan Siakap Merah
Kari Kepala
ikan siakap Merah sudah menjadi kebiasaan kita dengar dan nikmati. Resoran
restoran mamak selalunya akan menyediakan menu kari kepala ikan dan menjadi
tarikan utama di restoran restoran ini. Pada kali ini saya kongsikan satu lagi
Resepi ikan Siakap dan perlu anda cuba di rumah. Bahan sangat mudah dan
penyediaan pun sangat simple… Selamat mencuba
Bahan-bahan
o
500 gram atau ½ gramkepala ikan Siakap Merah. Ikan siakap putih, jenahak,
gerut-gerut, ikan merah pun boleh guna.
o
2 Biji buah limau nipis
o
10 buah Cili Merah
o
8 ulas Bawang Merah
o
4 ulas Bawang Putih
o
3 cm Halia
o
3 cm Kunyit
o
3 helai Daun Limau
o
2 lembar daun salam
o
4 cm Lengkuas
o
1 helai Daun Kunyit
o
1 batang Serai
o
1 sudu teh ketumbar
o
2 buah Asam Keping
o
1 liter Santan
o
Garam
o
Gula Pasir
o
Sedikit Minyak Masak
Proses Masak
o
Bersihkan kepala ikan, buang insangnya. Lumuri dengan
air perasan air limau nipis dan garam. Ketepikan.
o
Haluskan Cili Merah, bawang merah, bawang putih, halia,
kunyit, dan ketumbar dan tumbuk halus bahan bahan ini.
o
Tumis bahan yang ditumbuk tadi, masukkan serai,
lengkuas, daun kunyit, daun salam, daun jeruk dan asam kandis. Masak hingga
harum. Masukkan santan cair sebahagian. Masukkan kepala ikan. tunggu hingga
mendidih
o
Masukkan sisa santan . terus masak hingga ikan masak
sepenuhnya.
o
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan sajikan.. Selamat menikmati juadah Kepala
IkanSiakap Masak Gulai
No comments:
Post a Comment