IKAN TONGKOL ATAU AYA
Ikan aya atau
tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili
tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth,
oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3
kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan
panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan.
IKAN TONGKOL MASAK BALADO
Ikan tongkol Masak Balado
Masakan Balado atau berlada
merupakan salah satu masakan terkenal Indonesia terutama mereka yang gemarkan
masakan padang yang pedas. Lagi pedas lagi terangkat. Sangat mudah untuk
menyediakan menu ini. Paling penting adalah sambal yang akan disediakan.
Berikut saya kongsi resepi ikan Tongkol berlado.
Bahan-bahan
o
Ikan
tongkol berat ½ kg potong ikut suka.
o
2
biji terung unggu
o
1
biji telur
o
4
biji lada Merah
o
7
Biji lada merah krinting @ Kering
o
1
biji tomato
o
1
lembar daun salam
o
2
cm lengkuas
o
Garam,
pnyedap rasa & air scukupnya
o
Minyak
masak scukupnya
Cara Masak
o
Goreng
ikan tongkol, terung unggu & telur di dadar
o Tumbuk
bahan bahan tadi hingga lumat kecuali lengkuas dan daun salam
o
Panaskan
minyak masak dan tumis bahan yang telah ditumbuk halus tadi , lengkuas dan daun
Salam.
o Setelah
bahan yang ditumis tadi harum bolehlah masukan ikan tongkol, terung, telur,
air, garam, bahan perasa.
Masak dan sedia untuk dihidangkan. Sedap…
No comments:
Post a Comment