Sunday, November 26, 2017

RESEPI PUCUK MIDIN @ LEMBIDING TUMIS BELACAN

Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan.

Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812
BAHAN BAHAN
1 ikat pucuk midin
sedikit belacan
1 biji bawang besar dihiris
1 biji bawang putih dihiris
2 biji cili merah dihiris
3 biji cili api dihiris
sedikit ikan bilis halus
garam

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis hingga agak garing.Masukkan bahan-bahan yang dihiris bersama belacan. Kacau sebati hingga layu dan belacan hancur.

Tambahkan garam, kacau lagi dan masukkan pucuk midin dan gaul sebati.

Tutup api bila pucuk midin tadi mulai layu dan sudah masak

No comments:

Post a Comment