Belacan merupakan sejenis bahan
masakan yang diperbuat daripada udang yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan
diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan
setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan.
Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau
penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan.
Walau pun kaedah memproses belacan
kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa
orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan
untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. William
Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of
the Malayan Language" terbitan tahun 1812
BAHAN BAHAN
1 ikat pucuk midin
sedikit belacan
1 biji bawang besar dihiris
1 biji bawang putih dihiris
2 biji cili merah dihiris
3 biji cili api dihiris
sedikit ikan bilis halus
garam
garam
PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan goreng
ikan bilis hingga agak garing.Masukkan bahan-bahan yang dihiris bersama
belacan. Kacau sebati hingga layu dan belacan hancur.
Tambahkan garam, kacau lagi dan masukkan
pucuk midin dan gaul sebati.
Tutup api bila pucuk midin tadi mulai layu dan sudah masak
No comments:
Post a Comment