Sunday, November 26, 2017

RESEPI IKAN GORENG TEPUNG

Goreng ialah satu proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau pasir. Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa sawit untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul dan sedap. Menggoreng dengan minyak yang sedikit dikatakan digoreng secara tohor.

Goreng penuh ialah menggoreng dengan minyak yang banyak.Goreng celup tepung ialah makanan yang disaluti tepung sebelum digoreng contohnya ikan goreng celup, sotong goreng celup, pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng, cempedak goreng dan ayam goreng. Di China dan India, buah berangan atau kacang tanah digoreng dengan pasir panas atau garam panas.
BAHAN BAHAN
2 keping isi ikan - dibuang tulang
1 biji telur
sedikit garam
3 ulas bawang putih tumbuk
sedikit halia tumbuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
tepung jagung secukupnya

PROSES MASAK
Gaulkan isi ikan dan bahan-bahan lain hingga sebati dan goreng dengan minyak terendam hingga masak.

No comments:

Post a Comment