UBI KAYU
Ubi kayu (nama botani: Manihot
Esculenta Crantz) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili
Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya
sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika
Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.
Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi
benggala, ubi belanda dan cassava (bahasa Inggeris). Dalam penerbitan bahasa
Inggeris, tanaman ini biasanya dirujuk dengan menggunakan nama-nama tempatannya,
seperti mandioca, aipim, atau macaxeira (Brazil), kassav (Haiti), mandi´o
(Paraguay), akpu atau ugburu (Nigeria), bankye (Ghana), mogo atau mihogo
(kawasan di Afrika yang berbahasa Swahili), kappa (India), maniok (Sri Lanka),
singkong (Indonesia), kamoteng kahoy atau balanghoy (Filipina), mushu (China),
củ sắn or khoai mì (Vietnam) dan manioke atau manioca (Polynesia).
RESEPI UNGKEP UBI
BAHAN BAHAN
1 kg ubi - potong dan bersihkan
sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN DITUMBUK
4 sb ketumbar
3 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
segengam ikan bilis
PROSES MASAK
Tumbuk bahan bahan untuk ditumbuk
Tumiskan bahanyang ditumbuk dalam kuali hingga berbau harum dan masukkan
garam. Masukan ubi dan gaul rata
Masukkan air hingga paras
ubi/menutupi ubiTutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
Apabila air ubi hampir kering, buka tutup
kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
Kacau perlahan sehingga air ubi
kering.. tutup api.Angkat,
No comments:
Post a Comment