Monday, November 27, 2017

RESEPI UNGKEP UBI

UBI KAYU

Ubi kayu (nama botani: Manihot Esculenta Crantz) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.

Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi benggala, ubi belanda dan cassava (bahasa Inggeris). Dalam penerbitan bahasa Inggeris, tanaman ini biasanya dirujuk dengan menggunakan nama-nama tempatannya, seperti mandioca, aipim, atau macaxeira (Brazil), kassav (Haiti), mandi´o (Paraguay), akpu atau ugburu (Nigeria), bankye (Ghana), mogo atau mihogo (kawasan di Afrika yang berbahasa Swahili), kappa (India), maniok (Sri Lanka), singkong (Indonesia), kamoteng kahoy atau balanghoy (Filipina), mushu (China), củ sắn or khoai mì (Vietnam) dan manioke atau manioca (Polynesia).

RESEPI UNGKEP UBI


BAHAN BAHAN
1 kg ubi - potong dan bersihkan
sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN DITUMBUK
4 sb ketumbar
3 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
segengam ikan bilis

PROSES MASAK
Tumbuk bahan bahan untuk ditumbuk

Tumiskan bahanyang ditumbuk  dalam kuali hingga berbau harum dan masukkan garam. Masukan ubi dan gaul rata

Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubiTutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.

Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.


Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api.Angkat, 

No comments:

Post a Comment