BELANGKAS
Belangkas
ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar.
Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.
Belangkas
adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir
pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah
carcinoscorpius rotundicauda.
Haiwan
ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi'
tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz
sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula
dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan.
Peribahasa
dalam masyarakat Melayu iaitu 'macam belangkas' bermaksud lelaki dan perempuan
yang bergerak bersama-sama ke mana-mana sahaja. Kita akan temui belangkas di
laut cetek dalam keadaan berdua-dua iaitu seekor jantan dan seekor betina.
BELANGKAS
MASAK ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
1 Ekor belangkas
ada telur - di bersihkan dan belah ikut
suka
1 cawan air asam
jawa dan air secukupnya (bergantung kepekatan masing2)
1/2 sudu kecil lada
hitam - tumbuk kasar
1 batang serai -
diketuk
1 inci halia -
ketuk
daun kesum
secukupnya
garam, gula@perisa
secukup rasa
minyak untuk
menumis
BAHAN DIKISAR
15 tangkai lada
kering- rebus dan toskan
3 biji bawang merah
2 bawang putih
1 inci kunyit hidup
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak,
masukkan bahan kisar, halia, lada hitam dan juga serai titik. Tumis hingga
pecah minyak.
Masukkan air asam
jawa dan kacau sebentar kemudian masukkan air lagi secukupnya, Didihkan.
Masukkan belangkas,
daun kesum dan teruskan masak. Sesekali balik2kan ketam agar masak rata. Akhir
sekali masukkan garam dan gula@perisa secukup rasa . *Jika suka boleh masukkan
tomato/bendi.
Siap untuk
dihidang.
No comments:
Post a Comment