BELANGKAS
Belangkas
ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar.
Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.
Belangkas
adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir
pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah
carcinoscorpius rotundicauda.
Haiwan
ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi'
tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz
sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula
dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan.
Peribahasa
dalam masyarakat Melayu iaitu 'macam belangkas' bermaksud lelaki dan perempuan
yang bergerak bersama-sama ke mana-mana sahaja. Kita akan temui belangkas di
laut cetek dalam keadaan berdua-dua iaitu seekor jantan dan seekor betina.
BELANGKAS
MASAK SAMBAL
BAHAN BAHAN
1 ekor belangkas
(siang dan basuh bersih)
2/3 cawan air asam
jawa
1 ulas bawang besar
dihiris kasar
2 cawan air
1 cawan minyak
masak
garam, gula, serbuk
perasa(jika mahu) secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS
2 Ulas bawang besar
4 Ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit
1 1/2 inci halia
18 tangkai lada
kering yg dibelah dan direndam air panas
1 inci belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
masak dalam kuali. Goreng bawang besar yg dihiris kasar sehingga wangi.Angkat
bawang tadi dan toskan dari minyak.
Tumis pula bahan
kisar menggunakan minyak yang sama menggoreng bawang tadi.
Apabila bahan
tumisan pecah minyak atau garing, masukkan air.Kacau rata.
Masukkan garam,
gula dan bahan perasa (jika mahu) secukupnya. Kacau sebati.
Masukkan pula
belangkas yang siap disiang dan dibersihkan. Gaul rata.Biar mendidih.
Letakkan air asam
jawa.Kacau rata, perlahankan api.Tutup kuali dengan penutup.
Biar 5-7 minit
sehingga belangkas masak. Taburkan bawang yang sudah digoreng tadi dan kaup
balik sebentar. Matikan api, sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment