Monday, February 19, 2018

UDANG GALAH MASAK KARI


UDANG GALAH
Udang galah (Macrobrachium Rosenbergii) adalah sejenis udang air tawar, Udang galah (Macrobrachium Rosenbergii) atau dikenal juga sebagai Giant Freshwater Shrimp merupakan salah satu jenis Crustacea, dari famili Palamonidae dengan species Macrobrachium rosenbergii. yang mempunyai ukuran terbesar dibandingkan dengan udang air tawar lainnya. Udang galah hidup pada dua habitat, pada stadia larva hidup di air payau dan kembali ke air tawar pada stadia juvenil hingga dewasa.

Udang galah adalah jenis udang yang bisa dibudidayakan pada lahan tanah sawah, kolam atau empang air tawar. Pemeliharaannya relatif lebih mudah dibandingkan dengan jenis udang lainnya dan sampai saat ini belum ditemukan adanya hama atau penyakit yang membahayakan yang dapat mengganggu budidaya udang galah dan dapat menyebabkan terjadinya kegagalan panen.

UDANG GALAH MASAK KARI



BAHAN BAHAN
300g udang galah
3 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
Kayu manis
Bunga lawang
2 sudu besar serbuk kari (kari ikan/daging)
1 sudu kecil serbuk cili / cili kisar (kalau nak pedas lagi, boleh la lebihkan)
1 mangkuk kecil air asam jawa
2 tangkai daun kari
1/2 cawan santan pekat
1-2 cawan air (kalau suka cair, boleh la tambahkan air lagi)
Garam & gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis kan bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.

Kemudian masukkan serbuk kari, cili kisar, daun kari dan tambahkan sedikit air.

Masak hingga naik bau dan naik minyak.

Masukkan santan dan air. Dan juga udang anda.

Sentiasa kacau kuah kari supaya tidak pecah minyak.

Bila dah menggelegak, matikan api. Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan udang galah tadi serta kacau rata . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment