Sunday, February 18, 2018

GULAI LEMAK NANGKA


GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas

GULAI LEMAK NANGKA
BAHAN-BAHAN:
300 gm nangka muda
50 gm ikan bilis
10 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih1 biji kelapa
Sedikit ibu kunyit
Sedikit daun selasih
Garam secukup rasa



CARA PENYEDIAAN
Nangka muda dibersihkan kemudian dipotong kecil-kecil dan dicelur hingga empuk. Ikan bilis dibersihkan. Kelapa diambil santanya secukup diperlukan. Tumbuk cili api, ibu kunyit, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

Masukkan nangka bersama-sama bahan yang telah ditumbuk, ikan bilis dan santan di dalam sebuah periuk kemudian jerangkan di atas api.

Masaklah hingga mendidih kemudian masukkan daun selasih serta garam secukup rasa. Bila telah mendidih bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment