GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang
mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api,
kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar
Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia
dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei
hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai.
Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara
seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang
dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India.
Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak
tahan pedas
GULAI
LEMAK NANGKA
BAHAN-BAHAN:
300 gm nangka muda
50 gm ikan bilis
10 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih1 biji kelapa
Sedikit ibu kunyit
Sedikit daun selasih
Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
Nangka muda dibersihkan kemudian dipotong
kecil-kecil dan dicelur hingga empuk. Ikan bilis dibersihkan. Kelapa diambil
santanya secukup diperlukan. Tumbuk cili api, ibu kunyit, bawang merah dan
bawang putih hingga lumat.
Masukkan nangka bersama-sama bahan yang telah
ditumbuk, ikan bilis dan santan di dalam sebuah periuk kemudian jerangkan di
atas api.
Masaklah hingga mendidih kemudian masukkan
daun selasih serta garam secukup rasa. Bila telah mendidih bolehlah
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment