Thursday, February 22, 2018

JERUK BAMBANGAN


BAMBANGAN
Pokok Bambangan merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Mangifera pajang.
Pokok Bambangan ("Mangifera pajang")merupakan salah satu spesies Mangifera, ialah genus tumbuhan berbunga dalam keluarga gajus, Anacardiaceae. Ia mengandungi kira-kira 69 spesies.

JERUK BAMBANGAN


BAHAN BAHAN
4 biji buah bambangan (bacang) masak
2 biji bambangan
50 gm cili merah
20 gm cili padi
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Buah bambangan dibunag kulit. Ambil isinya sahaja. Potong memanjang Berukuran setengah inci. Belah biji bambangan dan ambil isinya. Parut kasar-kasar.

Cili merah dibelah dua. Gaulkan semua bahan-bahan hingga sebati. Simpan di dalam botol.

No comments:

Post a Comment