BAMBANGAN
Pokok Bambangan merupakan sejenis tumbuhan yang
terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama
botaninya Mangifera pajang.
Pokok Bambangan
("Mangifera pajang")merupakan salah satu spesies Mangifera, ialah
genus tumbuhan berbunga dalam keluarga gajus, Anacardiaceae. Ia mengandungi
kira-kira 69 spesies.
JERUK
BAMBANGAN
BAHAN BAHAN
4 biji buah
bambangan (bacang) masak
2 biji bambangan
50 gm cili merah
20 gm cili padi
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Buah bambangan
dibunag kulit. Ambil isinya sahaja. Potong memanjang Berukuran setengah inci.
Belah biji bambangan dan ambil isinya. Parut kasar-kasar.
Cili merah dibelah
dua. Gaulkan semua bahan-bahan hingga sebati. Simpan di dalam botol.
No comments:
Post a Comment