Monday, February 19, 2018

UDANG GALAH MASAK SAMBAL


UDANG GALAH
Udang galah (Macrobrachium Rosenbergii) adalah sejenis udang air tawar, Udang galah (Macrobrachium Rosenbergii) atau dikenal juga sebagai Giant Freshwater Shrimp merupakan salah satu jenis Crustacea, dari famili Palamonidae dengan species Macrobrachium rosenbergii. yang mempunyai ukuran terbesar dibandingkan dengan udang air tawar lainnya. Udang galah hidup pada dua habitat, pada stadia larva hidup di air payau dan kembali ke air tawar pada stadia juvenil hingga dewasa.

Udang galah adalah jenis udang yang bisa dibudidayakan pada lahan tanah sawah, kolam atau empang air tawar. Pemeliharaannya relatif lebih mudah dibandingkan dengan jenis udang lainnya dan sampai saat ini belum ditemukan adanya hama atau penyakit yang membahayakan yang dapat mengganggu budidaya udang galah dan dapat menyebabkan terjadinya kegagalan panen.

UDANG GALAH MASAK SAMBAL


BAHAN BAHAN
Udang galah 10 ekor size kecil - goring dulu udang dengan kunyit
3 sudu besar cili kering yang telah diblend
1 biji bawang besar yang sederhana
secubit belacan dalam 1 cm
sedikit perahan air asam jawa / 2 sudu besar
garam gula secukup rasa
MAGGI cukup rasa
minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan udang.

Bawang besar ditumbuk bersama belacan

Panaskan minyak, bila dah panas boleh tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi. Goreng hingga garing. Masukkan cili yang telah dikisar tadi. Goreng sehingga garing.

Setelah pecah minyak boleh masukkan air asam jawa. Jangan banyak nanti masam. Letakkan garam, gula dan Maggi secukup rasa. Bila mendidih boleh masukkan udang.

Kaup balik udang sebati dengan cili tadi. Udang tak boleh digoreng terlalu lama nanti isinya kerasa dan tak sedap dimakan. So goreng sekejap saja

No comments:

Post a Comment