UDANG GALAH
Udang galah (Macrobrachium
Rosenbergii) adalah sejenis udang air tawar, Udang galah (Macrobrachium
Rosenbergii) atau dikenal juga sebagai Giant Freshwater Shrimp merupakan salah
satu jenis Crustacea, dari famili Palamonidae dengan species Macrobrachium rosenbergii.
yang mempunyai ukuran terbesar dibandingkan dengan udang air tawar lainnya.
Udang galah hidup pada dua habitat, pada stadia larva hidup di air payau dan
kembali ke air tawar pada stadia juvenil hingga dewasa.
Udang galah adalah jenis udang
yang bisa dibudidayakan pada lahan tanah sawah, kolam atau empang air tawar.
Pemeliharaannya relatif lebih mudah dibandingkan dengan jenis udang lainnya dan
sampai saat ini belum ditemukan adanya hama atau penyakit yang membahayakan
yang dapat mengganggu budidaya udang galah dan dapat menyebabkan terjadinya
kegagalan panen.
UDANG GALAH MASAK SAMBAL
BAHAN BAHAN
4- 5 ekor udang galah
saiz besar - kepala besar
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
8 sudu besar cili kisar
4 sudu besar cili sos
3 sudu besar tomato sos
sos ikan nampla secukup rasa
Air asam jawa secukupnya - jika perlu
gula secukup rasa - jika perlu
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan bakar
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan udang serta digaul dengan garam serta kunyit kemudian
digoreng sehingga masak tapi jangan terlalu garing kemudian di angkat dan ditos
.
Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan
yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar
secukupnya . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah
minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .
Masukkan bawang besar , gula dan dikacau sekali sekala semua
bahan. Masukkan cili sos dengan tomato sos jika kurang masam baru ditambah air
asam jawa kemudian terus kacau sambal . Masukkan 1 sudu kecil gula dalam sambal
ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas kalau suka sambal manis boleh ditambah
lagi gula . kacau semua bahan dan boleh dirasa jika ada bahan kurang boleh
ditambah ikut selera sendiri .
Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh
dimasukkan udang galah tadi serta kacau rata . Bila dah masak boleh la ditutup
api dapur .
No comments:
Post a Comment