Wednesday, February 21, 2018

UDANG GALAH MASAK KICAP


UDANG GALAH
Udang galah (Macrobrachium Rosenbergii) adalah sejenis udang air tawar, Udang galah (Macrobrachium Rosenbergii) atau dikenal juga sebagai Giant Freshwater Shrimp merupakan salah satu jenis Crustacea, dari famili Palamonidae dengan species Macrobrachium rosenbergii. yang mempunyai ukuran terbesar dibandingkan dengan udang air tawar lainnya. Udang galah hidup pada dua habitat, pada stadia larva hidup di air payau dan kembali ke air tawar pada stadia juvenil hingga dewasa.

Udang galah adalah jenis udang yang bisa dibudidayakan pada lahan tanah sawah, kolam atau empang air tawar. Pemeliharaannya relatif lebih mudah dibandingkan dengan jenis udang lainnya dan sampai saat ini belum ditemukan adanya hama atau penyakit yang membahayakan yang dapat mengganggu budidaya udang galah dan dapat menyebabkan terjadinya kegagalan panen.

UDANG GALAH MASAK KICAP


BAHAN BAHAN
300 gm udang Galah
1 labu bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
2-3 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili
1 keping asam gelugur
3 sudu makan marjerin
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan kicap manis
sedikit hirisan daun ketumbar
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)

PROSES PENYEDIAAN
Cairkan marjerin di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat, kicap manis dan sedikit air. Biarkan mendidih.

Masukkan udang, asam gelugur dan cili merah. Gaulkan.

Masukkan daun ketumbar dan tomato. Kacau lagi.

Hidangkan setelah masak.


No comments:

Post a Comment