Tuesday, February 27, 2018

CARA MEMBUAT TELUR PINDANG


TELUR PINDANG
elur Pindang adalah makanan tradisi orang cina Malaysia dan telur pindang berasal dari negara china. Telur pindang banyak terdapat di negeri Johor, dan beberapa kawasan lain di bahagian selatan Malaysia. Walaupun asalnya adalah makanan tradisi orang cinakini telur pindang sudah boleh diperolehi di seluruh kawasan Semenanjung Malaysia.

Biasanya telur ayam digunakan untuk membuat telur pindang. Telur ayam mentah akan direbus dengan herba-herba tertentu sehingga berubah warna kulitnya, sehingga berubah menjadi perang gelap, manakala isinya (telur putih) akan berubah warna menjadi perang cair. Masa merebus bergantung kepada resipi, namun biasanya melibatkan masa panjang (sehingga beberapa hari).

Disebabkan rasanya yang unik dan berempah, serta proses masakannya yang agak rumit, telur pindang bukan menjadi menu bagi makanan harian. Telur ini dibuat lebih untuk hari-hari keraian serta untuk kenduri kahwin. Biasanya telur ini akan diberikan sebagai hadiah tradisi di kenduri kahwin orang Melayu Johor kepada tetamu. Satu lagi kelebihannya ialah telur pindang ini boleh tahan lama untuk dimakan, dan tidak basi sehingga 2 minggu.

TELUR PINDANG

BAHAN-BAHAN
Bahan-bahan:
1. Telur Ayam
2. Ketumbar
3. Jintan Kasar
4. Jintan Halus
5. Garam Kasar
6. Cuka
7. Daun Senduduk
8. Daun Salam
9.Serai
10. Lengkuas
11. Halia
12. Kulit Bawang.

PROSES PENYEDIAAN
Asingkan semua daun dari batang.

Campurkan bahan no 2,3,4 sehingga sebati dalam bekas yang sama.( bahan A )

Cincang halus bahan no 9, 10 dan 11 dan campurkan dalam bekas yang sama.( bahan B )

CARA SUSUNAN UNTUK MEREBUS:
Letakkan daun senduduk di bahagian dasar periuk dan ratakan ke seluruh kawasan dasar periuk.

Lakukan proses yang sama kepada daun salam.

Tabur dan ratakan bahan A dalam periuk.

Tabur dan ratakan bahan B dalam periuk.

Tabur dan ratakan kulit bawang.

Susun telur ayam secara teratur mengikut bentuk periuk.

Ulangi langkah 1 hingga 7 sehingga lapisan terakhir.

Iskan air ke dalam periuk sehingga ke paras telur.

Setelah itu, taburkan garam kasar.( sekurang-kurangnya 6 beg mengikut jumlah telur).

No comments:

Post a Comment