TELUR PINDANG
elur Pindang adalah makanan tradisi orang cina Malaysia dan telur
pindang berasal dari negara china. Telur pindang banyak terdapat di negeri
Johor, dan beberapa kawasan lain di bahagian selatan Malaysia. Walaupun asalnya
adalah makanan tradisi orang cinakini telur pindang sudah boleh diperolehi di
seluruh kawasan Semenanjung Malaysia.
Biasanya telur ayam digunakan untuk membuat telur pindang. Telur ayam
mentah akan direbus dengan herba-herba tertentu sehingga berubah warna
kulitnya, sehingga berubah menjadi perang gelap, manakala isinya (telur putih)
akan berubah warna menjadi perang cair. Masa merebus bergantung kepada resipi,
namun biasanya melibatkan masa panjang (sehingga beberapa hari).
Disebabkan rasanya yang unik dan berempah, serta proses masakannya yang
agak rumit, telur pindang bukan menjadi menu bagi makanan harian. Telur ini
dibuat lebih untuk hari-hari keraian serta untuk kenduri kahwin. Biasanya telur
ini akan diberikan sebagai hadiah tradisi di kenduri kahwin orang Melayu Johor
kepada tetamu. Satu lagi kelebihannya ialah telur pindang ini boleh tahan lama
untuk dimakan, dan tidak basi sehingga 2 minggu.
TELUR PINDANG
BAHAN-BAHAN
Bahan-bahan:
1. Telur Ayam
2. Ketumbar
3. Jintan Kasar
4. Jintan Halus
5. Garam Kasar
6. Cuka
7. Daun Senduduk
8. Daun Salam
9.Serai
10. Lengkuas
11. Halia
12. Kulit Bawang.
PROSES PENYEDIAAN
Asingkan
semua daun dari batang.
Campurkan
bahan no 2,3,4 sehingga sebati dalam bekas yang sama.( bahan A )
Cincang
halus bahan no 9, 10 dan 11 dan campurkan dalam bekas yang sama.( bahan B )
CARA SUSUNAN UNTUK MEREBUS:
Letakkan
daun senduduk di bahagian dasar periuk dan ratakan ke seluruh kawasan dasar
periuk.
Lakukan
proses yang sama kepada daun salam.
Tabur
dan ratakan bahan A dalam periuk.
Tabur
dan ratakan bahan B dalam periuk.
Tabur
dan ratakan kulit bawang.
Susun
telur ayam secara teratur mengikut bentuk periuk.
Ulangi
langkah 1 hingga 7 sehingga lapisan terakhir.
Iskan
air ke dalam periuk sehingga ke paras telur.
Setelah
itu, taburkan garam kasar.( sekurang-kurangnya 6 beg mengikut jumlah telur).
No comments:
Post a Comment