Tuesday, February 27, 2018

RESEPI PARU MASAK BERLADA


DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

RESEPI PARU MASAK BERLADA

BAHAN-BAHAN
500 gram Paru
7 Biji Lada merah Bawang besar = 1 biji (yang sederhana)
3 ulas Bawang putih
1 batang Serai di titik
1 Suduh teh Serbuk kunyit
Garam & gula = secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Rebus paru sehingga lembut (Nak tau lembut atau tidak, cucuk paru guna garfu)

Paru dipotong mengikut saiz kesukaan masing-masing.

Gaulkan paru dan serbuk kunyit bersama sedikit garam dan biarkan selama 5 minit.

Kemudian digoreng separuh masak. Angkat dan toskan.
Kisar bawang besar, cili merah dan bawang putih. Jangan terlalu halus.

Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar bersama serai.

Biarkan naik bau dan sedikit garing, masukkan garam dan gula secukup rasa.

Setelah bahan ditumis sebati, masukkan paru yang telah digoreng tadi.

Gaul paru dan bahan ditumis sehingga sebati.

Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama nasi putih atau nasi goreng.

No comments:

Post a Comment