Sunday, February 25, 2018

RESEPI KELUPIS


KELUPIS
uih Kelupis merupakan salah satu makanan tradisional di Sabah. Ia sangat popular dikalangan masyarakat Bugis, Melayu-Brunei dan Bisaya di Sabah.

 Kuih Kelupis merupakan antara makanan kegemaran penduduk di Sabah, Sarawak dan Brunei. Kuih ini biasanya dihidang ketika majlis perkahwinan dan juga ketika hari raya.

Kuih Kelupis lebih menyelerakan dimakan ketika ianya masih panas dan di makan bersama lauk seperti kari ayam, kari daging, rendang dan lain-lain lagi.

Antara bahan-bahan untuk membuat kuih Kelupis ini adalah :

01. Beras Pulut
02. Santan
03. Daun Pisang

Biasanya penyediaan Kuih Kelupis ini adalah dengan memasak beras pulut yang telah dicampurkan bersama santan. Setelah masak beras tersebut akan dibungkus menggunakan daun pisang dan akan direbus sekali lagi menggunakan santan.


RESEPI KELUPIS

BAHAN-BAHAN
1. alat pengukusan
2. kuali/periuk
3. blender
3. daun nyirik/daun pisang
4.penyemat (lidi tajam yg dipotong pendek2)
5. santan kelapa fresh
6. daun pandan
7. beras pulut
8. garam dan gula

PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula masukkan santan dan daun pandan dalam kuali, guna api perlahan. Biar sampai mendidih dan pecah minyak.

Bila minyak timbul sikit dipermukaan santan, bolehlah masukkan beras pulut dan garam.

Gaul hingga separuh masak dan santan kering. Angkat dari kuali dan bungkus dalam daun nyiri.

Selepas habis membungkus, boleh lah dikukus sehingga kelupis masak...

No comments:

Post a Comment