SIPUT BULUH
Siput buluh atau juga dikenali sebagi ambal (Sabah/Sarawak) adalah
sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Nama
saintifiknya "'Ensis arcuatus"'
Siput buluh merupakan siput bercengkerang memanjang itu mudah diperoleh
di kawasan pantai berlumpur di Malaysia, terutama di Terengganu, Selangor, dan
Sabah dan dijadikan sumber pendapatan oleh golongan nelayan. Spesies siput
buluh turut terdapat di California (Amerika Syarikat), China dan Hong Kong.
SIPUT BULUH MASAK CILI
BAHAN-BAHAN
1kg
pepahat - cuci bersih
2-3
batang serai - diketuk
5
biji bawang merah kecik - tumbuk
2-3
biji bawang putih - tumbuk
3-4
sudu besar cili boh
Belacan
sebesar ibu jari - tumbuk
Beberapa
sudu sos tiram
Beberapa
sudu sos cili
6-7
helai daun limau purut - hiris
Garam
dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
3 sudu makan minyak masak dan tumis serai serta bahan tumbuk hingga wangi dan
masukkan cili boh.
Masak
lagi hingga naik minyak. Masukkan sos tiram dan sos cili, garam dan gula
secukup rasa. Tak perlu masuk air sebab pepahat akan mengeluarkan air nanti.
No comments:
Post a Comment