DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
PARU MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN
400gm Paru - rebus dan hiris
8 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit
1 asam keping
Garam secukupnya
1 kotak santan kotak
PROSES PENYEDIAAN
Paru
direbus dalam 30 - 40 minit sehingga empuk. Angkat tos dan sejukkan sebelum dihiris.
Tumbuk
cili padi dan kunyit sehingga lumat. Masukkan bahan tumbuk, serai dan daun
kunyit ke dalam kuali bersama paru dan dikacau rata atas dapur. Tuangkan
sedikit air.
Bila
air mendidih, masukkan santan. Kacau rata. Masukkan garam dan asam
keping. Kacau sehingga masak dan sesuaikan rasa. Bolehlah diangkat dari dapur
dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment