Kapurung
merupakan salah satu makanan tradisional masyarakat di Sabah. Ia merupakan
makanan tradisi bagi suku kaum Bugis di Sabah.
KAPURUNG
Kapurung
adalah makanan tradisional bagi suku kaum Bugis dan sangat popular di kalangan
masyarakat di sebelah Pantai Timur Sabah seperti Sandakan dan Tawau.
Kapurung
mempunyai bentuk yang hampir sama dengan makanan kaum Melayu-Brunei di Sabah
iaitu Ambuyat yang menggunakan kanji sebagai hidangannya. Namun apa yang
membezakannya adalah Ambuyat biasanya dihidang berasingan dengan bahan lain
tetapi Kapurung dihidangkan terus bersama-sama bahan yang lain.
Pada
kebiasaannya Kapurung akan dihidang ketika sesebuah keluarga itu berkumpul
beramai-ramai seperti ketika cuti hujung minggu dan untuk lebih membuka selera
Kapurung akan dihidangkan bersama sambal belacan dan limau nipis agar dapat
menambahkan lagi rasanya.
Antara
bahan yang biasa digunakan untuk membuat Kapurung adalah seperti berikut :
01.
Tepung kamji / ubi
02.
Sayur
03. Ikan bilis / sardin
No comments:
Post a Comment