MASAK LEMAK
Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul
tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara
rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.
Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa
dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak
lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga
jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan
serta air dalam masakan.
Variasi masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas,
savori ataupun manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan
kuah santan lebih dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak
lemak. Kini, masakan ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada
penggunaan susu terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab
kesihatan ataupun kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.
TELUR MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN
5 Biji Telur Ayam
cili padi
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
5 biji telur ayam
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
santan secukupnya (kotak pun boleh)
PROSES PENYEDIAAN
Rebus
telur terlebih dahulu. Masak boleh la kupas.
Kisar
cili padi, bawang merah, bawang putih dan tumis semua
agak2
bau da sedap..cili da masak, masok kan serai lepas tu masok kan santan pekat yg
dah di campur dengan air
masukkan
sedikit serbuk kunyit nak bagi kuah color kuning kuah da kuning2 letak sedikit garam
bila
kuah da masak..baru masukkan telur
Siap
dan hidang
No comments:
Post a Comment