DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
RESEPI PARU MASAK SAMBAL
BAHAN-BAHAN
500gram Paru atau Kelempung (yang telah direbus & dipotong
ikut size sederhana nipis)
3 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang besar (1 biji utk kisar & 1 biji dipotong bulat)
2 senduk nasi cili boh / cili kisar
3 sudu besar air asam jawa
1 inci belacan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kunyit
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan
sedikit garam dan kunyit pada paru yg telah direbus dan dipotong nipis.
Panaskan minyak dan goreng paru separa masak. Angkat dan ketepikan
Kisarkan
cili boh bersama bawang besar dan belacan hingga halus.
Panaskan
kuali & minyak dengan api sederhana.
Tumiskan
bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Tambahkan bahan kisar, garam
& gula. Tumis hingga cili garing.
Kemudian
masukkan air asam jawa. Rasa jika kurang boleh tambahkan garam / gula.
Akhir
sekali masukkan paru & bawang besar potong bulat. Kacau hingga sebati
semuanya.
Padamkan
api dan hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment