Sunday, February 25, 2018

RESEPI KUIH JALA SABAH


KUIH JALA
Kuih Jala merupakan salah satu makanan tradisional di Sabah. Ia sangat popular terutamanya di sebelah Pantai Timur Sabah seperti Sandakan, Lahad Datu dan Tawau.

Kuih Jala merupakan kuih yang biasanya dihidang ketika hari-hari perayaan seperti Hari Raya atau ketika majlis-majlis tertentu termasuk kenduri. Kuih Jala Sabah ini sangat popular di Pantai Timur Sabah seperti Lahad Datu, Sandakan dan Tawau.

Kuih Jala Sabah dibuat dengan menggunakan peralatan atau acuan yang boleh dibeli atau dibuat sendiri dengan menggunakan kayu dan diikat dengan tin yang telah dilubangkan di bahagian bawahnya.

Antara bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membuat Kuih Jala adalah seperti berikut :

RESEPI KUIH JALA SABAH

BAHAN BAHAN
01. Tepung Beras
02. Gula
03. Minyak Masak
04. Air

PROSES PENYEDIAAN
Ayak tepuk dan gaulkannya bersama gula
Masukkan air dan kacau hingga sebati
Tuangkan sedikit adunan kedalam acuan jala
Kiraikan adunan kedalam kuali berisi minyak panas
Gerakkan acuan sambil diketuk ikut arah jam atau sebaliknya
Masak sehingga kekuningan
Angkat dan lipat dengan segera.


1 comment:

  1. Lovely kuih! I would like to try make it. Please state the weight of ingredients in gram. Thank you.

    ReplyDelete