PINASAKAN
Pinaasakan adalah antara
makanan kegemaran bagi suku kaum Kadazan-Dusun di Sabah. Pinaasakan dibuat
daripada isi ikan yang dicampur beberapa bahan lain untuk memberikan lebih
perisa.
Isi ikan yang biasa digunakan
untuk membuat Pinaasakan adalah dari jenis ikan air tawar. Namun terdapat juga
sesetengah masyarakat yang menggunakan dari laut seperti ikan basung.
Cara penyediaan Pinaasakan
adalah dengan membersihkan terlebih dahulu ikan kemudian mengambil isi ikan
tersebut dan mencapurkan sedikit kunyit, halia yang ditumbuk, asam jawa atau
buah asam, garam, serbuk perisa dan sedikit air. Setelah mencampurkan kesemua
bahan-bahan ini, ia kemudiannya dipanaskan sehingga mendidih hingga air
didalamnya hampir kering.
Pinaasakan juga merupakan
antara hidangan yang boleh tahan lama dan boleh disimpan sehingga beberapa
hari. Walaupun Pinaasakan merupakan makanan tradisional Kadazan-Dusun, namun
kini ianya menjadi salah satu makanan yang diminati oleh semua masyarakat di
negeri Sabah.
BAHAN-BAHAN
Ikan
kembung atau Basung
Daun
Pisang
4 helai Daun Kunyit
2 biji
Mangga Buah Bambangan, dicincang
1 sudu besarMinyak masak
4 ulasBawang Putih, dicincang
1 biji
Bawang Besar, dicincang
4 sm
Halia, cincang
1 sudu kecilSerbuk Kunyit
5 biji
Cili Kering, dihiris kecil
50 g
Asam Jawa, dibuang biji
100 ml Air
3 keping Asam Keping
PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula ikan harus dibuang isi perut dan
dibersihkan terlebih dahulu. Asingkannya ke tepi.
Setelah itu, masukkan minyak masak ke dalam
kuali dan tunggu sehingga ia panas. Kemudian tumis bawang putih, halia, serbuk
kunyit dan cili kering sehingga naik bau.
Masukkan asam jawa, asam keping, dan air
bersama ikan ke dalam tumisan tadi.
Kemudian di dalam periuk, susun sekeping daun
pisang bersama daun kunyit dan buah bambangan. Letakkan ikan dan bahan-bahan
yang dimasak tadi diatas daun berkenaan.
Tutup tudung periuk dan biarkan ia masak
dengan api kecil lebih kurang selama 25 minit.
Pinasakan amat sesuai dimakan bersama nasi
putih dan sambal.
No comments:
Post a Comment