Sinamu inilah makanan yang sering dikongsi bersama dan ianya juga
merupakan makanan pembuka selera. Sinamu ini boleh diperbuat daripada buah
mangga, buah betik, buah nangka, bambangan (sejenis buah mangga) dan longgom
(juga sejenis buah mangga) yang masih mengkal, belum masak sepenuhnya.
Buah yang masih mengkal ini boleh terus dijeruk kecuali buah nangka
kerana buahnya agak keras untuk terus dimakan, jadi cara untuk menjeruk nangka
ini supaya lembut sewaktu dimakan adalah merendamkannya dahulu dalam air panas
ataupun separuh masak dalam belanga.untuk mengelakan cepat rosak atau basi
garam dalam kuantiti yang banyak digunakn agar boleh disimpan dalam jangka masa
yang lama.
Antara buah-buahan yang biasa
digunakan untuk membuat Sinarmu adalah seperti berikut :
01. Buah Mangga
02. Buah Betik
03. Buah Nangka
04. Buah Bambangan atau Longgom
Bahan yang lain biasa diguna
sebagai bahan tambahan adalah seperti lengkuas dan garam yang digunakan untuk
memberi lebih perisa.
Biasanya buah yang telah hiris
dan dicampurkan dengan lengkuas dan garam akan di jeruk untuk tempoh beberapa
minggu sebelum dihidangkan.
RESEPI SINAMU MANGGA
BAHAN BAHAN
5 biji buah mangga (dipotong
sederhana)
10 ulas lengkuas (ditumbuk lumat)
1kg Garam
(2 mangkuk ikan kecil seperti
ikan bilis mentah - Jikalau suka untuk menambah ikan)
PROSES PENYEDIAAN
1. Buah mangga ini direndam dalam
air panas atau masak separuh. Setelah itu, angkat buang air dan toskan air agar
kering tanpa air.
2. Masukkan buah mangga ini ke
dalam tempayan atau apa-apapun bekas yang kedap. Kemudian masukkan lengkuas
yang ditumbuk lumat dan akhirnya garam. Tutup rapat mulut tempayan tersebut.
3. Simpan ditempat yang selamat
lebih kurang 1 bulan barulah sinamu ini sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment