Tuesday, February 27, 2018

RESEPI RENDANG DAGING KAMBING

DAGING KAMBING
Daging kambing merupakan daging yang diperoleh daripada kambing bela jinak (Capra aegagrus hircus).

Setakat 2010 daging kambing dimakan oleh lebih daripada 10% populasi dunia, iaitu 6% daripada penggunaan daging merah sedunia. Ia merupakan makanan ruji di Afrika, Asia dan Amerika Selatan/Tengah, dan juga makanan istimewa dalam masakan Eropah.

RESEPI RENDANG DAGING KAMBING

BAHAN-BAHAN
1/2 kg daging kambing - dipotong kecil
1 keping asam gelugur
Sedikit belacan
2 sudu besar cili giling
1 sudu kecil kerisik
Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1cawan santan pekat
1 helai daun kunyit -dipotong halus
6 helai daun limau purut
2 batang serai

BAHAN KISAR
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm lengkuas
3cm halia
2 batang serai
2cm kunyit hidup
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil ketumbar

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih serta bunga lawang.

Kemudian masukkan cili giling biarkan sampai pecah minyak.

Masukkan bahan kisar kacau dan biarkan sekejap baru la masukkan daging kambing, belacan dan asam gelugur.

Masak daging kambing sampai empuk kemudian baru la masukkan kerisik, serai yang diketuk serta daun limau purut. Perasakan garam dan gula melaka secukup rasa.

Akhir sekali masukkan santan dan jika perlu, tambah sedikit air.. masak sampai air kering dan naik minyak baru la masukkan daun kunyit.. masak sekejap.


No comments:

Post a Comment