LANDAK
Landak merupakan
sejenis haiwan mamalia yang unik. Landak dikenali sebagai "porcupine"
dalam bahasa Inggeris yang terdiri daripada gabungan dua perkataan Latin yang
bererti babi berduri.
Keluarga landak
terbahagi kepada dua iaitu Hystricidae dan Erethizontidae. Landak di Amerika
adalah dari keluarga Erethizontidae sementara landak di tempat lain adalah dari
keluarga Hystricidae.
Secara amnya,
landak mempunyai bulu keras yang meliputi bahagian atas badan mereka. Duri
landak ini merupakan salah satu alat pertahanan landak yang berkesan. Sekiranya
landak diserang atau terasa terancam, landak akan cuba melarikan diri dengan
pantas ke dalam sarang mereka yang biasanya terletak di bawah tanah.
Tetapi bukan semua
spesies landak mempunyai bulu yang keras. Terdapat juga landak yang mempunyai
bulu yang lembut seperti Trichys lipura di Borneo.
DAGING LANDAK MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN
500 gram atau 1 ekor landak
1/2 cawan pati santan
3 batang serai dititik
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
gula secukup rasa
kicap masin secukupnya
sedikit kicap pekat
air asam jawa untuk mengisar
BAHAN KISAR
13 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu teh jintan halus
1 sudu teh tinggi ketumbar
1 inci halia dikisar
PROSES MASAK
Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan-bahan kisar dan serai
yang dititik hingga pecah minyak.
Masukkan gula, kicap masin dan kicap pekat secukupnya. Masukkan daging
landak dan kacau sebati. Tambahkan sedikit air supaya daging cepat empuk.
Bila daging mulai empuk dan mesra dengan bahan-bahan tumisannya tadi
tambahkan santan pekat. Kacau lagi.
Biarkan di atas api hingga daging benar-benar empuk dan mesra serta kuah
menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment