Tuesday, February 27, 2018

PARU MASAK SAMBAL HITAM


DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

PARU MASAK SAMBAL HITAM

BAHAN-BAHAN
300gm paru-yang telah direbus dan dipotong kecil
2 sudu besar sos tiram
kicap pekat secukupnya
gula
garam/perasa
lobak merah-dipotong baji
daun sup & daun bawang
cili merah/hijau dihiris
bawang merah-dipotong bulat
kacang pea

BAHAN DITUMBUK/KISAR
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar cili kering kisar
Sedikit air asam jawa

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan2 yang ditumbuk halus ditumis hingga naik bau.

Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak

Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Tambah sedikit air.

Masukkan paru. Boleh masuk lobak merah untuk empukkannya

Tambah gula, garam dan perasa

Biar kuah kering sedikit dan bolehlah masukan kacang pea,  cili dan bawang merah yang dipotong bulat.

Tutup api dan campak daun sup dan bawang. Siap

No comments:

Post a Comment