Sunday, February 25, 2018

AMBUYAT


AMBUYAT
Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal dari bahagian batang dalam sagu sawit. Ia adalah bahan berkanji yang hambar sama dengan ubi kanji. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di Brunei, serta Wilayah Persekutuan Labuan dan negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak dan Sabah di mana ia kadangkala dikenali sebagai linut.

Ambuyat dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos, di mana terdapat banyak jenis.

Terdapat hidangan yang sama di timur Indonesia dipanggil papeda.
Ambuyat merupakan makanan tradisional masyarakat Melayu-Brunei di Sabah. Ambuyat dibuat daripada sagu dan sagu tersebut diambil daripada bahagian batang pokok Rumbia atau dipanggil Ampulung. Ambuyat mempunyai rupa bentuk seperti ubi kayu berwarna putih dan berbentuk seperti gam.

Untuk makan Ambuyat, biasanya menggunakan penyepit kayu (chopstik) atau dipanggil candas. Selain itu, boleh juga menggunakan garpu dengan cara menggolekkan Ambuyat tersebut disekitar candas atau garpu kemudian mencelupkannya ke dalam kuah atau sos.

Pada kebiasaannya Ambuyat dimakan semasa ianya masih panas dengan mencecahkannya ke dalam kuah seperti kuah kari dan kuah ikan. Ambuyat juga biasa dimakan bersama dengan hidangan lain seperti ubi kayu dan ulam-ulaman.

Selain daripada masyarakat Melayu-Brunei, Ambuyat juga merupakan makanan tradisi bagi suku kaum Bajau, Dusun, Kadazan, Bisaya dan Murut di Sabah.

AMBUYAT



BAHAN BAHAN MEMBUAT AMBUYAT
1 kg (6 cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

PROSES PENYEDIAAN
Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.

Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih.

Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat

CARA ALTERNATIF
Tepung sagu dicampurkan dengan air

masak di atas kuali dengan api yang sederhana sehingga menjadi likat dan jenih.

No comments:

Post a Comment