LANDAK
Landak merupakan
sejenis haiwan mamalia yang unik. Landak dikenali sebagai "porcupine"
dalam bahasa Inggeris yang terdiri daripada gabungan dua perkataan Latin yang
bererti babi berduri.
Keluarga landak
terbahagi kepada dua iaitu Hystricidae dan Erethizontidae. Landak di Amerika
adalah dari keluarga Erethizontidae sementara landak di tempat lain adalah dari
keluarga Hystricidae.
Secara amnya,
landak mempunyai bulu keras yang meliputi bahagian atas badan mereka. Duri
landak ini merupakan salah satu alat pertahanan landak yang berkesan. Sekiranya
landak diserang atau terasa terancam, landak akan cuba melarikan diri dengan
pantas ke dalam sarang mereka yang biasanya terletak di bawah tanah.
Tetapi bukan semua
spesies landak mempunyai bulu yang keras. Terdapat juga landak yang mempunyai
bulu yang lembut seperti Trichys lipura di Borneo.
BAHAN-BAHAN
1/2 kilo daging landak
cili kering mesin
1/2 st serbuk jintan manis
garam & gula secukup rasa
1 helai daun limau purut
cili merah & cili hijau
1/2 labu bwg besar - hiris bulat
minyak utk menumis.
BAHAN DITUMBUK/KISAR
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 in lengkuas
1 in halia
PROSES PENYEDIAAN
Cuci
daging dgn limau kasturi & garam. Bersih dan toskan.
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kering mesin serta
serbuk jintan manis dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan
daging dan tambahkan 3/4 cwn air. kacau dan tunggu hingga daging empuk.
masukkan
daging tutup periuk dan biarkan berdesir selama 10 minit. Jgn terlalu lama sbb
daging landak cepat lembut. Buka penutup periuk dan renihkan hingga kuah pekat.
Sebelum
angkat masukkan cili hijau & cili merah, daun limau purut serta bwg besar.
No comments:
Post a Comment